Hervorming investeringsaftrek vanaf 2025

Op 20 maart 2024 keurde de kamer in eerste lezing een nieuw wetsontwerp goed over de hervorming van de investeringsaftrek. We verwachten dat deze herziening effectief de eindmeet zal halen, waarbij "de ondersteuning van het investeringsklimaat en groene energietransitie in België" het hoofddoel is. De nieuwe regeling inzake de investeringsaftrek zal van toepassing zijn op vaste activa die vanaf 1 januari 2025 verkregen worden of tot stand komen.

Voortaan moet u rekening houden met drie categorieën van investeringsaftrek:

De gewone investeringsaftrek wordt verhoogd van 8% naar 10% voor kmo's en zelfstandigen. Voor digitale investeringen in het kader van facturatie, klantenbeheer, e-commerce en cyberveiligheid stijgt basistarief tot 20%.

Er komt een nieuwe thematische investeringsaftrek van 40%, die ingevoerd wordt voor groene investeringen door zelfstandigen en kmo's, en 30% voor grotere ondernemingen. Welke soorten investeringen komen hiervoor in aanmerking?

De wetgever heeft enkele beperkingen opgelegd voor deze thematische investeringsaftrekken, namelijk:

De "technologieaftrek" wordt geïntroduceerd voor investeringen in octrooien en vaste activa ter ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling ("O&O") van milieuvriendelijke producten en toekomstgerichte technologieën. Dit eenmalige tarief - dat vastgeklikt wordt, en dus niet langer afhankelijk wordt van de inflatie - bedraagt 13,5%, maar kan ook gespreid toegepast worden over meerdere boekjaren met een jaarlijks tarief van 20,5% op de afschrijving van de kwalificerende investering.

accounting together

Samen met u gaan we voor het beste.

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Meer info