Elektronisch factureren: stand van zaken in 5 vragen en antwoorden

Vanaf 1 januari 2026 worden gestructureerde elektronische facturen de norm voor transacties tussen Belgische ondernemingen. In dit artikel zetten we alles op een rij wat u moet weten over e-invoicing.

Wat is elektronische facturatie of e-invoicing?

Spreken we over elektronisch factureren, of e-invoicing, dan hebben we het niet over facturen die u via e-mail in pdf aan uw klanten bezorgt. Ook al hebben die hun nut bewezen, ze bieden niet alle voordelen van e-facturen.

Een e-factuur is een factuur in het xml-bestandstype en het gestructureerde UBL-formaat. Dat klinkt technisch, maar het belangrijkste is dat dit type bestanden automatisch door de meeste boekhoudpakketten herkend en verwerkt worden met minimale manuele inbreng. En dat biedt tal van voordelen.

Wat zijn de voordelen van e-facturen?

BONUS:
In- en uitgaande facturen worden onmiddellijk na ontvangst of verzending ingeboekt, waardoor uw boekhoudkundige cijfers altijd actueel zijn. Uw boekhouding wordt dus een bruikbaar instrument om de financiële gezondheid van uw onderneming te meten.

Wat zegt de wet vandaag over e-invoicing?

EU-wetgeving De Europese Commissie maakt werk van een wetsvoorstel (ViDA) dat e-invoicing voor b2b-transacties verplicht. De timing ziet er als volgt uit:

België
De Belgische overheid maakt werk van de verplichte invoering van e-invoicing. Het parlement zette begin 2024 het licht op groen voor de wetgeving. Vanaf 1 januari 2026 worden gestructureerde elektronische facturen de norm in transacties tussen belastingplichtige ondernemingen. Voor de uitrol wordt gebruik gemaakt van het Europese PEPPOL-netwerk.

De verwachte impact is groot, want 60% van de facturen in België wordt vandaag verzonden via e-mail. Zo'n 25% van de facturen heeft al een gestructureerd formaat.

accounting together

Samen met u gaan we voor het beste.

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Meer info